marți, 7 iulie 2015

Reguli de urmat in coaching

Indiferent daca lucrezi intr-un domeniu de resurse umane sau intr-o firma ori organizatie, este posibil sa stii deja ca o sesiune de coaching poate fi o foarte buna sansa pentru ca o persoana sau un grup de persoane sa obtina noi experiente si sa invete noi abilitati, aptitudini si tehnici care sa le ajute in a face mai bine fata stresului din mediul de munca si din viata. De cele mai multe ori, rolul de coach nu este luat de catre un consilier sau un psihoterapeut, insa poate fi luat de catre un manager sau un lider dintr-o organizatie, iar acestia din urma pot fi la fel de eficienti ca cei dintai.

Cea mai mare provocare, insa, pentru un manager, este acea stiinta de a separa cele doua roluri, cel de manager si cel de coach. Daca ar fi sa comparam coaching-ul de la locul de munca si coaching-ul de pe terenul de sport, desi ambele sunt la fel de importante in ambele domenii, abordarile folosite pentru a realiza sesiunile de coaching sunt foarte diferite. In timp ce la o echipa sportiva un coach isi antreneaza discipolii prin intermediul abilitatilor tehnice, a experientei sale de coach si prin intermediul unui stil propriu de coaching, coach-ii dintr-un mediu organizational utilizeaza mai degraba metode mai centrate pe partea psihologica a individului, si anume de reflectie si de interogatie.

Care sunt acele situatii in care coaching-ul este util? In continuare, va vom oferi o lista de intrebari la care poti obtine o solutie prin intermediul coaching-ului. Si anume, cum pot sa imi utilizez mai intelept timpul pe care il am pentru a obtine tot ceea ce imi doresc in viata, ce actiuni ar trebui sa iau in viitorul apropiat pentru a-mi ajuta cariera din cadrul unei organizatii oarecare; prin ce metode pot sa reduc nivelul de stres de la locul de munca si de acasa; ce tehnici, abilitati si aptitudini trebuie sa folosesc si am nevoie pentru a ma dezvolta ca persoana si pentru a creste ca om; iar ultima intrebare, cum anume pot sa imi imbunatatesc relatia cu un coleg cu care nu ma prea inteleg?

La fel ca si in alte sporturi unde exista coaching, si in organizatii exista un set de reguli de la care nu trebuie sa te abati. Prima astfel de regula este ca o sesiune de coaching are nevoie sa se bazeze pe confidentialitate si incredere in celalalt. Aceasta regula este necesara deoarece pentru ca un coaching sa aiba succes este necesar ca toti indivizii implicati sa poata discuta orice aspect privat al unei situatii sau probleme.

Ar mai fi de mentionat si faptul ca solutiile indivizilor care iau parte intr-un coaching, adica beneficiarii, se regasesc in resursele lor personale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu